Nu kan der komme lys på slottet

Nu kan der komme lys på slottet

Sønderborg Kommune har i en årrække arbejdet på at gøre Sønderborg Slot til en synlig del af byens profil, også når mørket er faldet på. Indsatsen er nu tæt på at nå i mål, idet Museum Sønderjylland har givet tilsagn om at bidrage til lysprojektet. Dermed er finansieringen på plads.

Bestyrelsen i Museum Sønderjylland har på et møde for nylig sagt ja til at bidrage med 400.000 kr. til etablering af belysningen. Dermed har et godt samarbejde med andre interessenter ført til resultater, og finansieringen på i alt 1.480.000 kr. på plads. Projektet omfatter bedre lys på Slotskajen og pullertbelysning på dele af stisystemet omkring slottet, så det er tændt, når det øvrige gadelys i byen er tændt. Den mest omtalte del af projektet er lys på selve slottets facade mod nord og øst. Det vil være tændt fra solnedgang til midnat i hele december og i januar frem til Hellig Tre Konger, i vinterferien og efterårsferien samt otte andre dage.
 
Formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune, Stephan Kleinschmidt, er meget glad for beskeden fra museumsbestyrelsen:
– Sønderborg Slot er et national- og kulturhistorisk vartegn, som vi er stolte over og gerne vil vise frem. De senere år er der investeret stort i Sønderborgs havnefront, og den bliver i stigende grad omdrejningspunkt for byens liv og stemning. I den sammenhæng fortjener slottet at blive fremhævet og integreret, så man oplever den fine kombination af nyt og gammelt. Og så er jeg sikker på, at facadebelysningen vil styrke formidlingen af museet som kultur- og turistattraktion, siger han, der selv bragte ideen på banen og nu er ved at bringe den i mål.
 
Formand for Museum Sønderjylland, Simon Møberg Torp, siger:
– I Museum Sønderjylland er vi utrolig glade for at bidrage til finansieringen af belysningen af Sønderborg Slot. Den vil øge synligheden af museet og bidrage til stemningen i området omkring. Belysningen er en del af en større opgradering af museet, som også omfatter modernisering af butikken, modernisering og genåbning af cafeen samt fornyelse af faciliteter til særudstillinger.
 
Selvom økonomien nu er på plads, betyder det desværre ikke, at der kommer lys på slottet med det samme. Sønderborg Kommune afventer en fuldmagt fra Slots- og Kulturstyrelsen til indsendelse af en dispensationsansøgning til Slots- og Kulturstyrelsens myndighedsafdeling, Center for Kulturarv. Da arealet omkring slottet er fredet som fortidsminde, er projektets realisering afhængig af en dispensation fra fredningsbestemmelserne. Behandlingstiden på ansøgningen er op til 12 uger, hvorefter selve anlægsopgaven skal i udbud.
Forvaltningen i Sønderborg Kommune forventer derfor, at der kan være lys på slottet i andet halvår af 2021.


Billedet er fra prøvebelysningen, der blev gennemført i august 2018 og var en del af dialogen med Museum Sønderjylland samt Slots- og Kulturstyrelsen for at få belysningsprojektet gennemført. Foto: Kim Toft Jørgensen
https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/6cfdec80-9679-43f6-91b6-2e84ade1a3b3.jpg

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Stephan Kleinschmidt, tlf. 27 90 02 17, mail: skl@sonderborg.dk
Bestyrelsesformand Simon Møberg Torp, tlf. 40 19 17 57, mail: torp@sdu.dk
Direktør i Kultur og Erhverv, Sønderborg Kommune, tlf. 2025 99 33, mail: nihm@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top