Nogle nydanskere har svært ved at blive integreret i det danske samfund og isolerer sig på grund af sprogbarrierer og manglende viden om, hvordan samfundet fungerer. For dem kan det være en fordel at få støtte og hjælp fra andre, som har været i samme situation.
Bydelsmødre er grupper af kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, der selv har erfaringer med at være nye i Danmark. De hjælper andre kvinder med at komme ud af isolation og finde vejen til integration.
I Sønderborg sidder Bydelsmødrene i Kvindecaféen i Stenbjergparken 3C i kælderen én gang om måneden, hvor andre kvinder kan kigge forbi, hvis de har brug for hjælp eller blot selskab og netværk. Der vil også være mulighed for at deltage i arrangementer.
Med en grunduddannelse er Bydelsmødrene godt klædt på til at hjælpe andre. Uddannelsen består af 14 moduler om temaer vedrørende familielivet, metoder til at støtte andre kvinder i samme situation og viden om, hvad kommunen har at tilbyde.
Diplomoverrækkelsen
Diplomoverrækkelsen til de ni bydelsmødre i Sønderborg Kommune foregår den 1. juli kl. 17-18 i byrådssalen på Rådhuset i Sønderborg. Ved selve overrækkelsen vil bydelsmødre, borgmesteren og koordinatorer fra kommunen være til stede.
Efter ceremonien mødes Bydelsmødrene med deres familier foran Rådhuset, og borgmesteren vil også være dér.
Pressen er velkommen til det udendørs arrangementet, hvor der er gode muligheder for at tage billeder og få interviews med Bydelsmødrene. Der kan også fås tolkebistand.
(Med forbehold for den aktuelle Corona-situation kan der måske blive mulighed for at tage billeder af den indendørs diplomoverrækkelse).
Fakta om Bydelsmødre
Bydelsmødre er primært kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, der selv har erfaringer med at være nye i Danmark. De udfører frivilligt arbejde og ønsker at hjælpe andre, der kommer til landet. Deres fordel er, at de selv har været tilflyttere og er naboer til de kvinder, de hjælper.
På landsplan er der over 600 aktive bydelsmødre fordelt på 40 grupper rundt i Danmark. De repræsenterer samlet 41 forskellige nationaliteter og taler 54 forskellige sprog.
I Sønderborg har der tidligere været bydelsmødre, men de nyuddannede bydelsmødre har fået en landsdækkende grunduddannelse, der klæder dem på til opgaven.
Bydelsmødrene er en del af Fonden for socialt ansvar. I 2019 modtog de kronprinsparrets sociale pris.