Sommerferien er lige om hjørnet, og det er ikke kun de feriehungrende danskere, som glæder sig. Det gør indbrudstyvene også. Mange tomme huse gør ferieugerne attraktive for indbrudstyven.
Derfor er det en god idé at arrangere feriehjælp med naboerne, så man kan slikke sol med ro i maven, selvom huset er alene hjemme. Sønderborg Kommune er sammen med Syd- og Sønderjyllands Politi og organisationerne bag Bo trygt-samarbejdet, TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd gået ind i kampen mod indbrud:
– Som kommune kan vi gøre mange ting, der kan forebygge indbrud, men vi har brug for borgernes hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi hver især overvejer, hvad vi kan gøre for at undgå indbrud, mens vi er væk hjemmefra. Noget af det mest effektive, man kan gøre, er at bede naboerne om at snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme. Coronakrisen har vist, at aktivitet i nabolaget og huse, som ser beboede ud, skræmmer tyvene væk – antallet af indbrud er faldet drastisk i den periode, hvor danskerne har været mere hjemme. Derfor gælder det om at få huset til at se beboet ud, mens man er væk. Det kan man nemt og sikkert arrangere i Nabohjælps app, siger borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen.
Men det er ikke kun i ferierne, der er brug for aktiv Nabohjælp.
– Både i ferier og til hverdag er det vigtigt, at man deler viden med sine naboer i Nabohjælps app, hvis man ser noget mistænkeligt eller kender til indbrud i nabolaget. Især nu, hvor mange er tilbage på arbejde, og vores huse igen skal være alene hjemme. Det betyder nemlig, at naboerne sammen er mere opmærksomme på, hvad der sker – og det gør det sværere for en tyv at få ro til at bryde ind, siger vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Flere end 180.000 danskere har allerede hentet Nabohjælps app og er klar til at forebygge indbrud. Og sommerferien er en god anledning til at få hele nabolaget med over på Nabohjælps app, lyder det fra Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Del viden med dine naboer
– Vi ved fra undersøgelser, at nabohjælpere, som bruger appen, er bedre til at forebygge indbrud. Det er de, fordi de jævnligt får påmindelser i appen om at fylde affald i skraldespanden, parkere en bil i den tomme indkørsel og tømme postkassen for dem, der er på ferie. Det er den slags systematisk Nabohjælp, som virker – hvis man lige glemmer at nabohjælpe i et par dage, så er der en risiko for, at tyven gennemskuer det, siger Sarah Risbøl Jacobsen og tilføjer, at aktiv Nabohjælp ifølge forskningen kan forebygge op mod hvert 4. indbrud.
– Når vi alle står sammen i nabolaget og i øvrigt iværksætter indbrudsforebyggende tiltag – som man kan læse meget mere om på botrygt.dk – kan vi for alvor gøre livet surt for indbrudstyven, siger Britt Wendelboe, programleder for Bo trygt samarbejdet.