Det sker gennem projektet Økologi og Madglæde, som er støttet af Fonden for økologisk landbrug. Det er Meyers Madhus, som rådgiver køkkenerne i bæredygtige indkøb og madproduktion, som skal være med til at forbedre borgernes måltider.
Projektet understøtter Sønderborg Kommunes Handleplan for Fødevarer, som Byrådet godkendte i efteråret 2022.
– I Sønderborg Kommune har vi fokus på den grønne omstilling, og det ønsker vi at udbrede til de kommunale køkkener. Her er der fokus på økologisk omstilling, hvor de nye klimavenlige kostråd, reduktion af madspild og høj spisekvalitet går hånd i hånd til gavn for miljøet. Vi glæder os over, at vores medarbejdere nu får styrket deres kompetencer til gavn for borgerne. De skal opleve gode, velsmagende måltider, der lever op til deres ønsker, siger Tom Hartvig Nielsen, der er formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.
Projektets formål er at styrke de kommunale køkkener i bæredygtig omstilling og øge køkkenernes økologiprocent med udgangspunkt i dansk madkultur. Køkkenpersonalet deltager i en række kurser i løbet af 2023, hvor de bliver inspireret til blandt andet mere velsmag, grønne retter i sæson og grønt pålæg. Der vil også være fokus på at mindske madspild, mere hjemmebag og mad lavet fra bunden. Projektet giver også plads til flere lokale fødevarer.
– Vi ønsker at servere de bedste måltider for vores borgere. Projektet skal styrke måltidernes kvalitet ved at der sættes spot på madglæde og bæredygtighed. Det er vigtigt, at forandringerne ikke har konsekvenser for smagen. Projektet passer også godt ind i vores ønsker om at bruge flere lokale fødevarer i de kommunale køkkener, siger Charlotte Riis Engelbrecht, der er næstformand i Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.
Den bæredygtige omstilling foregår inden for køkkenernes økonomiske ramme, da udgifterne til rådgivning fra Meyers Madhus betales af Fonden for Økologisk landbrug.
Projektet er begyndt i februar 2023 og løber året ud. Erfaringerne fra de udvalgte køkkener skal på sigt udbredes og anvendes af alle 20 kommunale køkkener. I alt deltager 15 kommuner i projektet.