Demente i Sønderborg Kommune får mindre antipsykotisk medicin

Et af fokuspunkterne i regeringens demenshandlingsplan 2017-2025 er at nedbringe brugen af antipsykotisk medicin til mennesker med en demens diagnose, der bor på plejecenter eller modtager hjemme- og/eller sygepleje. Målet er at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 procent frem mod år 2025. Og det er muligt ved en fokuseret indsats, viser erfaringer fra et projekt i Sønderborg Kommune.
 
Projektet er en demensindsats fra Sundhedsministeriet, der kører i første halvår af 2023. I Sønderborg Kommune er Guderup Plejecenter og Distrikt Nordals i Hjemme- og Sygeplejen samt Center for korttidspladser i Sønderborg med i projektet.
 
På Guderup Plejecenter fik 28 borgere ved projektets begyndelse antipsykotisk medicin. Siden januar er 6 beboere kommet helt ud af den antipsykotiske medicin, og derudover er medicinen hos 8 beboere reduceret. Med andre ord er medicinforbruget nedbragt hos 50 procent. I Distrikt Nordals i Hjemme- og Sygeplejen og Center for korttidspladser er tilbagemeldingen, at forbruget af antipsykotisk medicin også er nedbragt, da nye kompetencer, arbejdsgange med gennemgang af medicin hos den enkelte og dermed er opmærksomheden på antipsykotisk medicin skærpet.
 
– Det er rigtig glædeligt, at vi allerede nu kan se så gode resultater. Det viser, at vi med den rette fokus og tilgang kan hjælpe borgerne – i det her tilfælde med demens – ved at give dem den rette pleje og mængde medicin, som er nødvendig for, at de har et så værdigt liv som muligt, siger Stefan Lydal, der er formand for Social-, Senior- og Handicapudvalget i Sønderborg Kommune. 

Projektet har til formål at bidrage til at nedbringe anvendelsen af antipsykotisk medicin samt at øge medarbejdernes kompetencer med særlig fokus på nedbringelse af antipsykotisk medicin. Det sker gennem praksisnære læringsforløb, som fokuserer på konkrete udfordringer i plejen af borger med demenssygdom såvel som organisering og samarbejde om indsatsen. Her er samarbejdet med praksislæger og region særdeles vigtigt.  Demensrejseholdet afvikler læringsforløbene for nøglepersoner, der tæller relevante ledere, demenskoordinator og sygeplejersker på Guderup Plejecenter, Center for Korttidspladser og distrikt Nordals.
 
Og det er den helt rigtige måde at gribe udfordringen an på, siger Marianne Krarup, chef for Hjemme- og Sygeplejen i Sønderborg Kommune.
 
– Det her handler ikke kun om fokus på antipsykotisk medicin, men i høj grad også om viden og tilgang til mennesker med demenssygdom. Og det glæder mig, at medarbejderne i den grad kan anvende den viden og læring fra Demensrejseholdet og bruge det i deres pleje af borgeren. For den større opmærksomhed gør, at vi hurtigere, får vurderet, reduceret og pauseret det antipsykotiske medicin, i de fleste tilfælde med god effekt, siger hun. 

Demensrejseholdsindsatsen afsluttes med en temaeftermiddag ”Kom godt videre” den 7. juni i HR-huset i Havnbjerg med fokus på:
 
–                           Udvikling og forandringer der er sket undervejs i forløbet
–                           Hvordan personcentreret omsorg kan medvirke til nedbringelse af antipsykotisk medicin
–                           Hvilke metoder arbejdes der videre med efter endt forløb
 

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top