Silkeborg Badeanstalt startede i 1920 og har i 2020 rundet de 100 år. Trods 100 år på bagen er badeanstalten stadig i gang – i samme stil som for 100 år siden.
Gemt under biblioteksbygningen på Hostrupsgade tæt på Silkeborg Station blev badeanstalten bygget for at øge renligheden i Silkeborg.
I 1920’erne var det nemlig ikke almindeligt at have eget bad i hjemmet, så der var behov for en badeanstalt. Af samme grund er bygningen også udsmykket med to statuer, hvor den ene sidder med salve, som skal symbolisere renlighed.
Selvom Silkeborg Badeanstalt nu har været i drift i 100 år, har badeanstalten bevaret sin oprindelige skikkelse – både udvendig og indvendig.
Meget lidt har ændret sig
I starten var badeanstalten opdelt, så den ene side var en luksus-afdeling, og den anden side var en folkebadeanstalt. I dag er badeanstaltens opdeling lavet om, så der nu er en dame- og herreafdeling.
Ellers har meget lidt forandret sig fra dengang. Det har nemlig været vigtigt for Silkeborg Badeanstalt, at badeanstalten forbliver, som den var.
– Jeg plejer at sige, at badeanstalten er Danmarks mest hemmelige kulturperle. Når vi laver renoveringer, må det ikke kunne ses. Det er vigtigt, vi bevarer det oprindelige udseende, så vi bevarer den unikke historie, siger badeanstaltens daglige leder Per Maretti Hansen.
Badeanstalten er derfor stadig udsmykket med samme fliser fra 1920, og badeanstalten bruger også de originale badefaciliteter. Både cirkeldouchen, dampbadet, badekarrene og omklædningsrummene er alle fra 1920.
Hvis væggene kunne tale
I årenes løb er der blevet udvekslet mange historier om badeanstalten.
Blandt andet historien om den 78-årige mand, som i 1947 vandt et gratis bad i badeanstalten. Det var hans andet bad i hele hans liv. Inden havde han kun fået et bad i forbindelse med sin konfirmation. Da manden var færdig, sagde han, at han ville komme hvert år, så længe han levede. Og det ord holdt han.
Der er også historien om, hvordan bademester Nielsen under 2. Verdenskrig fik smidt tre tyskere ud af badeanstalten, fordi de var kommet lige før lukketid. Bademester Nielsen kunne kun et ord på tysk, og det var ”heraus”, men det var også nok.
– Altså hvis væggene her kunne tale, ville der være mange historier, de kunne fortælle om, siger Per Maretti Hansen.
Fremtiden ser lys ud
Flere turister besøger badeanstalten, og samtidig er det lykkes Silkeborg Badeanstalt at få mere fat i den unge generation.
Tidligere har deres badegæster hovedsageligt været ældre, men nu er flere unge også begyndt at bruge badeanstalten. Historierne fra Silkeborg Badeanstalt kan derfor bringes videre.
– Det har været vigtigt for os at få flere yngre gæster til badeanstalten, for det er dem, som skal fortælle historierne videre, siger Per Maretti Hansen.
Med de løbende renoveringer af badeanstalten er Per Maretti Hansen overbevist om, at Silkeborg Badeanstalt kan tage imod den nye generation og klare 100 år mere.