Økoboom i daginstitutionerne

På bare to år er forbruget af økologiske fødevarer firedoblet i Silkeborg Kommune.

Silkeborg er for længst spurtet fra målet for økologi i offentlige køkkener i 2020.

På landsplan er Fødevarestyrelsens mål mindst 60 procent økologi i 2020, men i Silkeborg er over 66 procent af de madvarer, som bliver brugt i daginstitutionernes kostordninger, allerede nu økologiske.

Dermed er forbruget af økologiske madvarer i daginstitutionernes kostordninger firedoblet, siden Silkeborg Kommune i 2014 satte turbo på omlægning til økologi. Det skete med et uddannelsesprojekt i samarbejde med Teknisk Skole og økonomisk støtte fra NaturErhvervstyrelsen.

”Køkkenlederne er gået meget positivt ind i arbejdet, og det er blevet en endnu større succes, end vi havde håbet på. Børnene har taget godt imod de sundere måltider, der indeholder mindre kød og flere grøntsager. Det er, i kombination med en indsats mod madspild, forklaringen på, at institutionerne kan lave maden til samme pris som før”, siger formand for Børne- og Ungeudvalget Søren Kristensen (S).

Børnehaver i Kjellerup-Levring bruger over 85 procent økovarer

 

I Silkeborg Kommune bliver der lavet mad til børnene i næsten alle daginstitutioner. I Daginstitutionen Kjellerup-Levring i alle 4 børnehaver. Her er over 85 procent af maden økologisk i 3 institutioner og helt oppe på 90,6 procent i børnehaven Mælkebøtten:

”Vi har skiftet noget af kødet ud med linser, kikærter og grøntsager og bager selv alt brød af økologisk mel. Børnene får tilbudt og spiser en del flere forskellige grøntsager og frugter både til rugbrødsmadderne og den varme ret, og så er vi samtidig med til at nedbringe forbruget af sprøjtegift og dermed på længere sigt skåne vandmiljø og drikkevand”, siger køkkenmedarbejder i Broparkens Børnehave Tine Nørskov. 

Alle køkkenmedarbejdere i daginstitutionerne i Silkeborg Kommune har været med i uddannelsesprojektet og vil til sommer have afsluttet et tre ugers kursus, plus nogle halvdags workshops og kursusdage.

Økologi har også været et tema på fælles netværksmøder, og mange institutioner har fået Det Økologiske Spisemærke.

Nyt projekt: Børn, mad og måltider


Indsatsen i køkkenerne bliver nu fulgt op med projektet ”Børn, mad og måltider”, som også involverer det pædagogiske personale.

Denne gang samarbejder Silkeborg Kommune med DPU og Fødevarestyrelsen om at undersøge, hvordan pædagogik og rammer påvirker, hvad børn spiser, og hvordan de oplever måltidet.

 ”Vores mål er at skabe en interesse og nogle vaner, der gør, at børnene bliver ved med at spise sundt, når de har forladt institutionerne. Vi ved, at det kan være en udfordring at få specielt de større skolebørn til at fortsætte med at spise sundt, og her kan en god start i dagtilbuddene være et vigtigt løft på den lange bane”, siger formand for Børne- og Ungeudvalget Søren Kristensen.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top