Undersøgelser peger på, at flere unge har svært ved at finde vej i livet. Derfor arbejder Silkeborg Kommunen på at oprette en ny ungerådgivning. Med afsæt i en café, der skal fungere som et trygt fristed, og mulighed for anonym rådgivning, skal rådgiverne møde de unge i øjenhøjde.
– Vi har allerede mange gode tilbud til unge, men når vi oplever, at flere unge får det svært, skal vi tænke nyt. Derfor har Sundheds- og Forebyggelsesudvalget prioriteret midler til en forebyggende rådgivende indsats, hvor de unge frit kan tale om alt, forklarer Elin Sonne, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
Den nye ungerådgivning ønsker at møde de unge, hvor de er, og forstå deres virkelighed.
– Der stilles store krav til unge mennesker – både i forhold til uddannelses- og karrierevalg, men også på den sociale scene, hvor de sociale medier kan skabe grobund for en perfekthedskultur, som er svær at leve op til. Den virkelighed har været udgangspunktet for vores arbejde med rådgivningen, forklarer projektleder Jacob Busk.
Derfor skal den nye rådgivning være et åbent tilbud, hvor man kan tale om alt, der trykker og bekymrer – lige fra problemer derhjemme til misbrug, kærestesorg, mobning og uddannelsesvalg.
– Visionen er, at når de unge har mulighed for at tale åbent og frit om deres problemer, og få hjælpen med det samme, kan man forebygge udviklingen af psykisk sårbarhed, udsathed og ensomhed, fortæller Elin Sonne.
Frivillige kræfter vil stå klar
Det bliver frivillige kræfter – i form af både unge og mere modne rådgivere – der skal vejlede de unge.
– Det kan være inspirerende for dem, der søger rådgivningen, at tale med unge, der måske selv har prøvet, at livet slår kolbøtter. Og sommetider er der brug for at tale med modne personer, der har en mere støttende og rammesættende tilgang, forklarer Jacob Busk.
Ungerådgivningen lægger stor vægt på, at de frivillige er godt uddannede og har kendskab til andre lokale indsatser og tilbud, så de kan hjælpe de unge bedst muligt på vej.
Rådgivningstilbuddet udvikles i fællesskab
Udviklingen af tilbuddet er i fuld gang. De overordnede rammer er på plads, og det står klart, at en central del af det nye tilbud bliver en café, hvor personalet kan skabe et trygt rum for de unge. Rådgivningen vil også tilbyde anonym og uforpligtende chat på deres hjemmeside og rådgivning over telefonen.
– Vi mener, det er afgørende at møde de unge ansigt til ansigt, for mange føler sig faktisk ensomme. Derfor er caféen og de aktiviteter, der kommer til at ske her, afgørende. Når tilliden er bygget op, kan vi begynde at snakke om det svære, siger projektleder Jacob Busk.
Den 19. september mødes politikere, fagchefer, frivillige foreninger og andre med erfaring og viden inden for området for at erfaringsudveksle og komme med input til tilbuddets øvrige indhold.
Fakta:
- Frivilligcentret på Skoletorvet i Silkeborg er en central samarbejdspartner, der blandt andet står for uddannelse og rekruttering af rådgiverne
- Tilbuddet kickstartes med en event 14. november i Kedelhuset med koncert, samtalecafé, snacks og hygge
- Den anonyme ungerådgivning går i luften i starten af 2018
- Det bliver afklaret senere på året, hvor ungerådgivningen får til huse