De kolde måneder nærmer sig. Dermed søger flere rotter ind i huse, hvor der er mad og varme. I Silkeborg Kommune tager man alternative og mere skånsomme midler i brug for at komme rotterne til livs.
– Vi ved, at ugler lever af blandt andet rotter og mus. Derfor prøver vi at fremme bestanden af ugler. I samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening sætter vi uglekasser op de steder, hvor der kommer mange mennesker og dermed også er en del affald, fortæller ingeniør i Silkeborg Kommune, Peter Fabrin.
Indtil videre har Dansk Ornitologisk Forening sat 22 uglekasser op rundt om i hele kommunen blandt andet ved offentlige badesteder, park- og skovområder, genbrugspladser og renseanlæg. Og ét uglepar er allerede rykket ind i sommerhusområdet Vesterlund i Virklund.
Godt for naturen og rovfugle
Uglekasser er blot et af de giftfrimidler Silkeborg Kommune gør brug af for at bekæmpe rotter. Kommunen har nemlig en målsætning om at reducere forbruget af gift så meget som muligt. Og man er godt på vej.
– Siden 2012 har vi minimeret brugen af gift med 25 procent ved at tage alternative midler i brug. Gift er skidt for både naturen og for de rovdyr og rovfugle, der spiser de forgiftede rotter. Hvert år dør flere rovfugle og rovdyr af forgiftning. Derfor har vi hele tiden øje på nye teknologier og tiltag, vi kan bruge til at bekæmpe rotterne uden brug af gift, siger Peter Fabrin.
Stop dem, før de kommer
Det bedste middel til at holde rotter væk er dog ved at forebygge. Kommunen har derfor stort fokus på at sikre private såvel som kommunale bygninger mod rotter, holder gader og stræder rene, renovere kloakker og andre tiltag, der kan holde rotterne væk.
Der er også meget, man som husejer selv kan gøre. En gåtur rundt om huset er første skridt.
– Kig efter sprækker eller revner i huset, hvor rotter kan komme ind. Tjek, at kloakken er tæt, da huller kan tiltrække rotter og undgå rod på grunden, da rotter elsker gemmesteder, siger Peter Fabrin.
På turen rundt er det også en idé at tjekke, at der ikke er noget spiseligt på grunden, som rotterne kan komme til. Har man fx et foderbræt, skal man huske at fjerne det foder, fuglene ikke har spist, når dagen er omme.
På Silkeborg Kommunes hjemmesiden kan man finde flere gode råd til, hvordan man kan undgå de ubudne gæster.
Hvis skaden er sket
Er rotten først kommet indenfor, skal man anmelde det til Silkeborg Kommune med det samme på fangrotten.dk Herefter vil man blive kontaktet af kommunens rottekæmper, og sammen kigges der på, hvordan man bedst bekæmper den brune gnaver.