I Silkeborg Kommune bytter flere borgere kontant- og uddannelseshjælpen ud med job og uddannelse takket være et nyt projekt, der omsætter hjerneforskning til handlekraft hos udsatte ledige.
Hvordan fungerer hjernen? Og hvordan kan man gøre den til medspiller under for eksempel en jobsamtale? Det har et toårigt projekt ”Gør hjernen til medspiller” i Silkeborg Kommune fokus på.
– Projektet er del af vores samlede strategi, hvor vi investerer i borgerne i stedet for at spare. Vi kan se, det gør en forskel, når vi for eksempel bruger mere tid på den enkelte borger og indimellem tager utraditionelle midler i brug, siger beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune Jørgen Skovhus Haunstrup.
Hjernen som medspiller
Projektet er udformet i samarbejde med sociolog og forfatter Anette Prehn, der lever af at oversætte hjerneforskning til hverdagssprog og er forfatter til fem bøger om emnet.
Forløbet består af otte undervisningsmoduler af tre timer kombineret med hyppig sparring med en sagsbehandler, der er trænet i metoderne.
– Hjernen følger bestemte spilleregler, som kun få kender. Lærer vi dem at kende, kan vi få vores hjerner til at fungere som en hjælpende hånd i hverdagen frem for en stopklods, siger Anette Prehn og fortsætter:
– Det, som mange kommer til at gøre, er fx at bebrejde og stemple sig selv: ”det der duer jeg heller ikke til” eller ”det bliver aldrig til noget”. På den måde aktiverer man ”så-kan-det-også-være-lige-meget-effekten” og hjernens alarmklokke amygdala, og så bliver det meget svært at ændre på vanerne. Kunsten ligger i at omdirigere opmærksomheden i nyttige retninger og øve sig på det, der får hjernen til at spille med.
Ud over de hjernesmarte metoder er hyppig og tæt sparring med en sagsbehandler, tæt individuel opfølgning på jobsøgning og kontakt til potentielle arbejdsgivere også medvirkende til, at projektet er blevet en succes.
Projektet omfatter 200 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og er et led i en større og flerårig investeringsstrategi.
For yderligere information:
Beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune, Jørgen Skovhus Haunstrup
Tlf.: 21 33 75 35 / jksh@silkeborg.dk
Sociolog og forfatter, Anette Prehn
Tlf.: +45 60 70 60 22 / anette@anetteprehn.com
Fakta
I 2017 investerer Silkeborg Kommune 23 mio. kr. i 15 forskellige nye indsatser, der løfter kvaliteten i beskæftigelsesindsatsen, og som tilsammen forventes at reducere udgifterne til offentlig forsørgelse med 35 mio. kr. alene i 2017.