Hensynet til mennesker med et usynligt handicap var et tema, der gik igen, da Odense Kommune i foråret inviterede til handicaptopmøde. Flere af deltagerne på topmødet anbefalede nemlig politikerne, at Odense Kommune skulle gå foran med at udbrede kendskabet til den karakteristiske Solsikke, og hvad det betyder, når man møder et menneske, der har valgt at bære fx Solsikkesnoren.
Hensyn til mennesker med et usynligt handicap
Ældre- og handicaprådmand Brian Dybro (SF) glæder sig derfor også over, at byrådet efterfølgende har besluttet, at Odense skal være solsikkekommune og gå med i Solsikkeprogrammet.
“Jeg har mødt mange, der fortæller, hvor vanskeligt og hæmmende det kan være at have et usynligt handicap. Det kan være lige fra en tur ned gennem gågaden til mødet med kommunens sagsbehandlere, der kan volde problemer og give bekymringer,” fortæller Brian Dybro.
Det kan formand for handicaprådet i Odense Kommune Birthe Malling godt nikke genkendende til:
“Mange med et usynligt handicap har på et eller andet tidspunkt oplevet at blive mødt med undren, utålmodighed eller irritation på grund af deres handicap. Jeg håber, at flere vil opleve, at vores by såvel som kommune bliver mere tilgængelig og inkluderende ved at være en del af solsikkeprogrammet.”
Solsikkesnoren kan bæres af alle, der lever med et usynligt handicap. Det kan fx være ADHD, tourettes, autisme, hjerneskade, angst og demens mv.
Solsikkesnoren uddeles flere steder i kommunen
Fra uge 48 kan odenseanerne få uddelt en gratis solsikke-snor i receptionen i Borgernes Hus (Biblioteker og Borgerservice ved siden af banegårdscentret), ved de lokale biblioteker, hos Center for Mental Sundhed og i Indgangen til Ældre- og Handicapforvaltningen på Dalumvej 95B, hvor alle medarbejderne ved, hvad Solsikken betyder, og hvad et usynligt handicap kan være.
Næsten skridt bliver at udbrede kendskabet yderligere, så alle ansatte i Odense Kommune kender snoren og dens betydning, understreger Brian Dybro:
“Nu bliver det lettere at få fat i en solsikkesnor, når man bor i Odense, men lige så vigtigt er det at få udbredt kendskabet til snoren og dermed også hensynet til mennesker med et usynligt handicap. Odense er en rummelig by med et stærkt fællesskab, så det er helt naturligt, at vi som kommune går forrest og viser, at her tager vi hensyn til hinanden.”
Fakta om Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren
Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse. Spørgsmålet var med andre ord, hvordan det usynlige kunne gøres synligt.
Man skabte derfor Solsikkesnoren – en simpel solsikke på en grøn baggrund – et diskret, men synligt symbol. Hvis man har Solsikkesnoren på, kan man gøre sit usynlige handicap synligt og signalere, at man kan have brug for mere hjælp, tålmodighed eller tid.
UDLEVERINGSSTEDER:
Borgernes Hus
Østre Stationsvej 15
5000 Odense C
Indgangen
Dalumvej 95 B
5250 Odense SV
Center for Mental Sundhed
Jernbanegade 15
5000 Odense C
Lokalbibliotekerne, dvs.:
Dalum Bibliotek
Dalumvej 95
5250 Odense SV
Korup Bibliotek
Præstevej 12
5210 Odense NV
Vollsmose Bibliotek
Risingsvej 122
5240 Odense NØ
Holluf Pile Bibliotek
Nøglens Kvarter 10B
5220 Odense SØ
Bolbro Bibliotek
Middelfartvej 81
5200 Odense V
Højby Bibliotek
Højbyvej 66
5260 Odense S
Tarup Bibliotek
Rugvang 40
5210 Odense NV