Odense er i dag ved afrundingen af årets Byplanmøde i Aarhus udnævnt som værtsby i 2024. Fokus for mødet i oktober 2024 bliver klima og kvalitet i byplanlægningen – og herunder hvordan ambitioner for et mindsket CO2-aftryk kan forenes med fortsatte ambitioner for byliv og arkitektur af høj kvalitet.
Værtskabet vil samtidig markere 10-året for, at Odense modtog byplanprisen i 2014. Odense fik dengang prisen for de ambitiøse planer for midtbyens transformation – en omdannelse, som byplanmødets gæster nu kan opleve i området, hvor den firesporede Thomas B. Thriges Gade tidligere lagde asfalt til flere tusinde biler i døgnet. Her er nye boliger, byrum og butikker skudt op. Bymidten er atter bundet sammen og tilmed forsynet med letbane og prisbelønnet arkitektur i H. C. Andersens Hus.
“Odense er forandret over de seneste 10 år, og nu har vi som kommune sat os et ambitiøst mål om at blive klimaneutrale i 2030 – i den ambition er også en målsætning om at fortætte bymidten, så flere bor og færdes i bymidten. Derfor er det vigtigt, at vi ser klimaambitioner tæt forbundet med kvalitetsambitioner. Temaet for Byplanmødet 2024 flugter derfor smukt med den ambition, og med vores fokus i øvrigt på arkitektonisk kvalitet og kommunernes rolle i byudviklingen. Vi skal som politikere og forvaltning have modet til at sige nej til dårlige byggerier, og vi skal fremme det skønne i den grønne by”, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.
Gæsterne i Byplanmøde 2024 er byplanlæggere, private aktører og politikere fra hele landet, som har interesse i ny viden om byers udvikling. Begivenheden strækker sig over to dage og vil derfor også give alle gæsterne rig lejlighed til at opleve det nye Odense.
Vinder af Seoul Smart City Prize
Odense er en by, der er værd at besøge. Odense er udpeget som en af de mest interessante byer at besøge i 2023 af New York Times, og senest er Odense udpeget som vinder af Seoul Smart City Prize, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel modtog prisen på byens vegne.
Prisen hylder arbejdet med at inddrage borgerne i byens udvikling, og over de seneste år har Odense Kommune løftet lokale projekter for 625 millioner kroner i tæt samarbejde med borgerne, så deres prioritering af indsatser og oplevelse af kvalitet har været i fokus.
“Odense har gennemgået en fantastisk forvandling de seneste år, hvor vi nu også med Velfærdens Fundament er blevet internationalt anerkendt med tildeling af Seoul Smart City Prize 2023, hvor Odense blandt 250 projekter kloden vandt for moderne byudvikling i tæt samarbejde med borgerne. Med de næste store projekter, som vi nu realiserer gennem arbejdet med den grønne mobilitetsplan, er Odense oplagt som vært for Byplanmødet 2024 med et tema, som kombinerer klima med kvaliteten i byens udvikling – og vi vil glæde os til at dele ud af vores erfaringer”, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Fra ambitioner til virkelighed
Odense har i fællesskab med fonde, offentlige og private bygherrer vist, at store ambitioner kan blive til virkelighed. Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade har sat nye standarder for dansk byudvikling, og letbanen binder nu Odense sammen på helt nye måder. Byfortætning i et stationsnærhedsprincip er ikke en teori men nu også en realitet. Bylivet er styrket i Odense – og rejsen fortsætter. Politiske visioner omsættes med tydelige spor i den fysiske planlægning og byens udvikling.
Odense har fortsat ambitioner og vil være en helt særlig storby – og de næste skridt er taget. Odense har de seneste år hævet det grønne ambitionsniveau med en strategi for en grøn storby og arbejder for at blive en klimaneutral, sund og levevenlig storby, som bindes sammen med fremtidens grønne mobilitetsplan. En storby som tager ansvar for det globale klima og gør Odense klimaneutral i 2030. Det bidrager samtidig til nye bymæssige muligheder, hvor klima og kvalitet skal gå hånd i hånd.
“Odenses transformation har været en kompleks, omfattende og byplanfaglig fantastisk rejse at følge for mange – ikke bare i Odense. Vi mærker allerede en stor nysgerrighed fra kollegaer landet over – ja sågar fra også andre lande. Derfor er vi glade for, at Dansk Byplanlaboratorium har valgt os som medværter til næste års byplanmøde. Vi vil forberede os grundigt på at stille vores viden, erfaringer og de realiserede byrum, bygninger og bymiljøer til rådighed for alle nysgerrige deltagere – og vi håber, at den ambitiøse rejse, som Odense er på, kan opleves og være til inspiration for mange”, siger afdelingschef for Byudvikling Anette Kold.
Fakta om Byplanmøde 2024
Byplanmøde 2024 er en todages konference med fokus på planlægning og byudvikling, og det er Dansk Byplanlaboratorium, som udpeger værtsbyen. Dansk Byplanlaboratorium er en tværfaglig uafhængig organisation, som fremmer studier af byen og landskabet og planlægningen heraf, samt formidler og udvikler viden om by- og landskabsplanlægning til fagets praktikere og beslutningstagere.
Byplanmøde 2023 blev holdt i Aarhus med 800 deltagere, og næste år bliver det i Odense i dagene den 3. og 4. oktober.
Rammen om Byplanmødet 2024 bliver det smukke gamle kornlager DOK5000 på Odense Havn.