Som noget nyt kan Kulturskolen Norddjurs i Grenaa i år præsentere et kursus i skrivekunst.
Kurset henvender sig til folk, som enten ønsker at skrive, eller blive bedre til at skrive, både digte eller prosa.
Kurset veksler mellem at arbejde med at skrive og læse. “Som forfatter handler det om at blive bedre til at udtrykke sig og fortælle sin historie. Det gør man ved at blive bedre til både at skrive, men faktisk også ved at blive bedre til at læse”, fortæller underviser på kurset Henrik Majlund Toft.
Deltagerne skal derfor både læse både nulevende og historiske forfattere, samtidig med at deltagernes egne tekster bliver læst i plenum. “Det kan være lidt grænseoverskridende at opleve første gang ens tekst møder en læser, men det er faktisk enormt udviklende at høre hvad andre får af oplevelser, når de læser teksten,” siger Henrik. “Helt konkret får man en klar fornemmelse af hvad der virker og hvad der ikke virker, for at sige det lidt skematisk.” Henrik tilføjer at der af samme årsag også er nogle helt klare regler for hvordan man giver kritik, så det bliver konstruktivt. Og man i øvrigt kan lære lige så meget af at formulere en kritik som at modtage den.
Der er ikke noget krav til deltagerne om at de skal skrive i en bestemt genre, eller en bestemt slags litteratur. “Selvfølgelig er der forskel på genrer, men det er lige så vigtigt at forstå at det handler om at arbejde med sprog. Vi kigger dog på de fif, der knytter sig til hver genre. For ikke at begå de klassiske fejl. Men overordnet handler det om at udvikle sig som forfatter, ikke at kunne lire en masse regler af. Det tror jeg ikke der kommer noget spændende ud af”, tilføjer Henrik.
I løbet af kurset skal deltagerne også arbejde med både billedkunst og musik. “Den kunstneriske idé er ikke bundet til et bestemt udtryk. Hvis du sidder med en slægtsroman, så kan portrætmaleri faktisk være vigtig inspiration. Det handler om at være åben og vide hvad man skal tage med sig. Lyrik betyder i øvrigt også sang til lyre”, siger Henrik.
Alle uanset niveau kan lære noget af kurset, tilføjer Henrik, som også håber at folk der måske bare er nysgerrige, tilmelder sig kurset. “Det er lidt underligt med litteratur og kunst i det hele taget. For det føles meget privat. Men hvis man vil noget med det, så handler det faktisk om at komme ud med sine ting, få dem i cirkulation og læst. Det er faktisk det som danner én mest som forfatter” siger han.
Udviklingen af kurset er i øvrigt støttet af Norddjurs’ kunst og kulturpulje, da øvelserne og opgaverne bliver skrevet ind i en udgivelse, som kommunens lærere vil kunne bruge i deres undervisning. For kunst og litteratur kan gøre meget abstrakte problematikker meget konkrete, og derfor er det så godt et værktøj i den almindelig undervisning. Samtidig er det også vigtigt at bruge sin fantasi til at undersøge verden med”, afslutter Henrik, og runder af med at sige, at netop i denne Covid-19 tid, er det tydeligt hvor vigtig kunst og kultur er, fordi vi både bruger den som tidsfordriv, men også til at forstå verden og os selv med.
Nyhedsdato: 19.06.2020