Efter hundrede af års fravær er den vilde hest tilbage på Amager Fælled.
Fire unge heste af racen Exmoor-pony blev i går sluppet ud i det store naturområde, hvor de sammen med kvæget skal græsse og pleje naturen.
Det er flere hundrede år siden, de sidste flokke af vilde heste krydsede over sletter og gennem skove i Europa, men de senere år er små flokke af vilde heste blevet genintroduceret til flere naturområder rundt om i Danmark, og nu kommer de også til København. Her skal de afgræsse dele af Amager Fælled, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr.
-Da jeg var barn, var vilde heste noget, man så på fjernsyn. Nu har vi vilde heste få kilometer fra storbyen – det er simpelthen fantastisk. Jeg er sikker på, at det vil få endnu flere københavnerne til at vove sig ud på Amager Fælled og opdage, at man kan opleve fantastisk, vild natur helt tæt storbyen, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL)
Det er Københavns Kogræsserlaug, der har hentet de vilde ponyer til Amager. Foreningen har siden 2015 haft en flok kvier af racen skotsk højlandskvæg gående på Amager Fælled. Om efteråret slagtes nogle af kvierne, og kødet deles af laugets medlemmer, mens andre kvier får lov at overvintre. Hestene derimod skal ikke slagtes.
-Vildhestene æder nogle af de græsser, som vores skotske højlandskvæg går uden om, og de kommer til at gå der hele året. Det at fælleden bliver afgræsset året rundt, har været en stor succes for naturen og har skabt en øget blomsterrigdom og biodiversitet, fortæller bestyrelsesmedlem i Københavns Kogræsserlaug, Kirsten Heering.
De fire vildheste er alle hopper af racen Exmoor-pony og kommer fra den store flok vilde heste, der siden 2006 har græsset på Langeland. Her har hestene året rundt klaret sig på naturstyrelsens arealer med minimal menneskelig indblanding.
Man kan ikke klappe de vilde heste, og de må ikke fodres, men der er låger ind til områderne, hvor hestene går, og med tiden vil besøgende i naturen kunne se den lille flok på afstand. Dog appellerer Kirsten Heering til, at man i den første tid giver hestene tid og ro til at vænne sig til storbylivets mange nye lyde og indtryk. Københavns Kommune har støttet indkøbet af hestene, mens kogræsserlauget selv skal betale evt. dyrlægeudgifter og tilskudsfoder til hestene og føre dagligt tilsyn med den lille flok.