Kun en ud af fem fodboldspillere i København under 18 år er pige. Det skal otte nye pigepartnerskaber nu lave om på.
Københavns Kommune har indgået pigepartnerskaber med otte lokale fodboldklubber, der over en treårig periode skal arbejde for at få flere piger ud på fodboldbanerne. Det har Kultur- og Fritidsudvalget netop godkendt.
Partnerskaberne er en del af projektet ”Flere med i fodboldfællesskaberne i København”, som Nordea-fonden har støttet. De udvalgte klubber skal arbejde for at tiltrække og fastholde piger, samt udvikle klubmiljøerne til i højere grad at inkludere piger i foreningerne. Målet er 500 flere piger i klubberne over tre år, bl.a. gennem rekrutteringsarbejde i skoler og boligområder, fokus på gode træningsfaciliteter for piger samt kompetenceudvikling blandt de frivillige trænere og ledere, der er dedikeret til arbejdet med pigefodbold.
I København er det kun en ud af fem fodboldspillere under 18 år, som er pige, og det håber kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), at der kan laves om på med de nye pigepartnerskaber:
”Vi skal have flere piger ud på grønsværen. Men det er endnu vigtigere, at det sker på lige vilkår med drengene. Når pigerne møder op, skal de have samme adgang til gode fodboldbaner, faciliteter og træningsmiljøer som drengene – og det håber jeg, at vores nye pigepartnerskaber med fodboldklubberne også vil være med til at sikre,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).
Det treårige projekt, som er støttet af Nordea-fonden, skal udføres i samarbejde med B.93, Sundby Boldklub, B1908, BK Skjold, BK Union, BK Vestia, Fremad Valby og Nørrebro United, der alle har erfaringer med at inkludere piger i foreningerne.
”Fodbold giver god motion og skaber stærke fællesskaber. Desværre er ventelister hos fodboldklubberne ofte en stopklods for at komme i gang, ligesom nogle grupper har sværere ved at finde vej til foreningslivet. Med projektet bliver der skabt nye foreningstilbud og samarbejder, der baner vej for at tiltrække og fastholde flere piger i fodboldklubberne,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Det er Folkeoplysningsudvalget i København, der har indstillet de otte klubber til pigepartnerskaber. Karina Vestergård Madsen (Ø), der er formand for udvalget, glæder sig til at se effekten af partnerskaberne:
”Det er første gang, vi indgår pigepartnerskaber i København. Min forhåbning er, at det bidrager til, at endnu flere piger får lyst til at spille fodbold i foreningerne. Sport kan og skal være inkluderende – og det vil partnerskaberne fremme,” siger formand for Folkeoplysningsudvalget Karina Vestergård Madsen (Ø).
Piger skal inspireres til fodbold gennem EM 2021
Under EM i fodbold, som afholdes i 2021 i bl.a. København, vil der også være fokus på at inspirere piger til at spille fodbold.
En del af de københavnske fodboldklubber – bl.a. dem, der har indgået Pigepartnerskab – vil lave pigeaktiviteter, skolestævner kun for piger og deltage i seminarer om udviklingen af pigefodbolden.
Fakta
- Nordea-fonden støtter med 3,9 mio. kr. til Københavns Kommune projekt ”Flere med i fodboldfællesskaberne i København”.
- Projektet, der løber over de næste tre år, består af tre dele:
- Målrettet inddragelse af piger i 8 udvalgte fodboldklubber.
- Foreningsfodbold for yngre børn i alderen 4-8 år, herunder også udsatte børn og forældre på de kommende broboldbaner.
- Fodboldtilbud for inaktive voksne, både organiseret og selvorganiseret fodbold på de nye broboldbaner.
- De otte partnerskabsklubber er B.93, Sundby Boldklub, B1908, BK Skjold, BK Union, BK Vestia, Fremad Valby og Nørrebro United
- En del af støtten fra Nordea-fonden (samlet 1,5 mio. kr.) er afsat til Pigepartnerskaber med fodboldklubber. Med Pigepartnerskabet kan hver fodboldklub modtage 100.000 kr. årligt til ansættelse af en ressourceperson i foreningen, der skal styrke pigemiljøet. Fodboldklubber, der allerede har indgået Socialt partnerskab med Kultur- og Fritidsforvaltningen, kan modtage 50.000 kr. årligt for at give deres pigeindsats et ekstra boost.
- Pigepartnerskaber betyder, at der indgås en gensidigt forpligtende partnerskabsaftale mellem foreningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Samtidig ansættes der en ressourceperson i foreningen.