28. maj 2021
Mange børn i vuggestuer, børnehaver og den tidlige skolealder vil i uge 22 opleve at have fokus på ekstra sunde rammer i deres institutionstid. Projektet ”Børneliv i sund balance” holder aktivitetsuge flere steder i Aalborg Kommune, hvor der blandt andet skal bekæmpes madspild, tjekkes cykler og dyrkes parkour.
Sunde måltidskasser, cykelrally, parkour, tandsundhed, sprogfitness og meget meget mere. Der er masser af oplevelser og aktiviteter i uge 22 for de institutioner og skoler der er med i projektet ”Børneliv i sund balance” i lokalområderne omkring Farstrup Skole, Gl. Lindholm Skole, Seminarieskolen og Vesterkæret Skole.
– Sundhedsplejen og den enkelte vuggestue, børnehave og skole i Børneliv i sund balance har lavet en lang række aktiviteter her i uge 22 til børnene i institutionstiden. De har brugt det seneste år på at udvikle og forme projektet, og starter nu for alvor med at sætte fokus på projektet i egen praksis. Flere af aktiviteterne er et startskud til et nyt samarbejde i lokalområderne, som deltagerne forhåbentlig vil få styrket endnu mere i de kommende år til gavn for børnene., siger Kristina Thitgaard Poulsen, projektleder af Børneliv i sund balance i Aalborg Kommune
Målet med ”Børneliv i sund balance” er, at lokalområdet, institutioner, skoler og civilsamfundet i form af foreninger og fritidsinteresser er med til at etablere og inspirere til sunde rammer i barndommen. Det er her fundamentet til børnenes sundhed og aktive liv bliver lagt. Hvor man tidligere i andre sundhedsprojekter går til de enkelte familier, så er fokus i det her projekt i stedet at skabe samarbejde om de sunde rammer i børnenes lokalområder. Børnehaven Møllehuset er glade for at være med i Børneliv i sund balance.
– Børnehaven Møllehuset er en del af et lille lokalsamfund med stort engagement og stor vilje til at gøre en forskel. Dette engagement og denne vilje ser jeg frem til at forene med Børneliv i sund balances værdier og principper. Jeg er ikke i tvivl om, at en fokuseret indsats for alle børn vil bidrage til større sundhed, trivsel og udvikling lokalt. Her i Møllehuset er vi ude hver dag og vi elsker at gå på opdagelse i vores naturskønne område i Farstrup og omegn. Vi håber, at vi igennem Børneliv i sund balance kan blive inspireret til at lave flere voksenstyrede aktiviteter ude i naturen, hvor vi også får pulsen op hver dag. Derudover vil vi i børnehaven arbejde med madmod, hvor vi sætter fokus på smag, sanser og kendskab til sunde fødevarer. I den forbindelse får vi f.eks. en madordning i huset pr. 1. august. Det glæder vi os meget til, og vi er spændte på at se, hvor vi står om fire år, siger Monica Nord Rødkjær, der er pædagogisk leder i Børnehaven Møllehuset i Farstrup
Senere på året vil ”Børneliv i sund balance” – når corona tillader det – invitere de lokale foreninger og børnefamilier ind til en markering af Børneliv i sund balance i de fire lokalområder
Fakta om Børneliv i sund balance
Børns sundhed og trivsel afhænger i høj grad af, hvor de vokser op. Men hvordan kan kommuner, lokalsamfund og familier sammen skabe bedre rammer for et sundt børneliv og dermed sikre, at alle børn får et godt afsæt i livet? Det skal det 5-årige projekt støttet af Nordea-fonden forsøge at give svar på.
Aalborg Kommune, Albertslund Kommune og Frederikssund Kommune deltager i projekt Børneliv i sund balance, som er ledet af Center for Forebyggelse i praksis. En ekspertgruppe bestående af forskere og Julemærke Fonden bidrager til udvikling og Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet evaluerer.
Fælles ansvar for børns sundhed og trivsel
Projektet løber fra 2020 til 2024 og tager udgangspunkt i vidensbaserede indsatser, der fremmer børnefamiliers muligheder for at trives i fællesskaber, spise sundt og være fysisk aktive for herigennem at fremme en sund vægtudvikling hos børnene. Målgruppen er børn 0-10 år og målet er, at alle relevante voksne i lokalsamfundet – herunder forældre, sundhedspleje, dagtilbud, skole, lokale idrætsforeninger og erhvervsliv – arbejder sammen og tager fælles ansvar for at styrke sundheden og trivslen hos børnene.
Viden og erfaringer fra projektet
Center for Forebyggelse i praksis, KL vil løbende udbrede viden og erfaringer fra projektet til alle landets kommuner via denne hjemmeside, temadage, konferencer, mv.